torstai 26. tammikuuta 2012

Palikkatesti

Työnäyte hengittää jo ikävästi niskaan. Tai ei, ei ikävästi, mutta paniikkia-aiheuttavasti ainakin. Ongelma on siinä, saanko itseni kirjoittamaan ja ennen kaikkea kuinka paljon. Viime päivinä tekstiä on onneksi syntynyt jonkin verran. Tänäänkin raahasin kotiin vinon pinon runokirjoja kirjastosta. Bussissa luin Paavo Haavikon runoja ja sain inspiraatiota kirjottaa muutamia säkeitä kotona. Toivon tosiaan, että tällainen suht arkipäiväinen kirjoittaminen jatkuisi, ettei tarvitsisi aina kirjoittaa niin paljon kerralla. Kunhan kirjoittaisi edes vähän mutta suht usein.

Tällä hetkellä minulla ei ole mitään valmista runomateriaalia, joten päätin julkaista palikkatestin, jonka kirjoittamisen aloitin jo muutama viikko sitten. Ne, jotka ovat lukeneet Hesarin Nyt-liitettä noin puolen vuoden sisään, huomasivat varmaan ajoittain ilmestyneet Virpi Salmen palikkatestit. Kyllä ne usein ärsyttivätkin, mutta yhtä usein huomasin hörähteleväni vastauksille. Tuota pitäisi itsekin koittaa! Salmen kolumnit saavat minussa oikein alkukantaisen vitutuksen nousemaan pintaan (mikä sitä muijaa vaivaa?), mutta nuo pikku testit - myönnettäköön - piristivät kyllä perjantaiaamujani.

Ja toisaalta aina on kokeiltava jotain uutta. Paitsi niitä joitain muutamia asioita, joita en siveyttäni silmälläpitäen mainitse. Tänään olen parannellut tekstiä paikka paikoin, ja nyt sen pitäisi olla jossain määrin julkaisukelpoinen. Olkaa hyvät.Minkä alan opiskelija olet?

1. On perjantai-ilta.

a) Ai onko? Mulla on menny ajantaju kokonaan, kun on dokattu kaverin kämpillä tässä pari viikkoa putkeen.
b) Väitteessä ei ole perää, toisekseen lauseessa ei ole tekijää ja kolmannekseen se ei ole kysymys. Jos jättää huomiotta nämä seikat, uskoisin viettäväni sivistynyttä lukupiiri-iltaa viinilasillisen ääressä.
c) Testin tekijällä on selkeästi jonkinlainen eskapistinen syndrooma, kun hän on halunnut aloittaa testin viikonloppuun ajoittuvalla toteamuksella.
d) Hieno homma hermanni, ja ei muuten ole, koska jos olis niin mä oisin jo mielettömässä jurrissa.

2. Jos saisit toivoa synttärilahjaksi mitä tahansa, mitä toivoisit?

a) Lahjakortin Alkoon ja jumalallista voimaa saattaa esikoisromaanini päätökseen.
b) Kirjoja! Paljon, paljon kirjoja... vaikka enhän minä niitä koskaan kerkeä lukemaan.
c) Mitä ihmisestä kertoo se, että hän haluaa kysyä aikuiselta henkilöltä, mitä tämä toivoo syntymäpäivälahjaksi? Taitaa testin tekijällä olla jonkinlainen regressiovaihe.
d) Tää kysymys on ihan perseestä, ja sitä paitsi mun synttärit on vasta heinäkuussa.

3. No mites se Finlandia-voittaja?


 a) Ihan sama, kun mä kirjotan vielä paljon paremman. Kaikki on mun päässä jo valmiina ja alotan kirjottamisen tän bissen jälkeen, siitä tulee niiiin hyvää matskuu.
b) Olen lukenut sen kolmeen kertaan! Miljöö on todella mielenkiintoinen ja Liksomin kieli rikasta, mutten ole kerennyt analysoimaan romaania vielä tarkemmin.
c) Ihmiselle on kovin tyypillistä tehdä asiat yleisen mielipiteen mukaan kuten lukea näitä Finlandia-voittajia. Sen vuoksi luenkin mielummin jonkin tuntemattomamman tekijän uutuuskirjan.
d) Niin että mikä finland?? Onks tää se ku suomi voitti maailman mestaruuden??

4. Löydät kadulta 100 euron setelin. Mitä teet?

a) Missä on lähin Alko?
b) Omatuntoni kehottaa minua viemään rahan poliisille, mutta toisaalta Suomalaiseen kirjakauppaan ilmestyi juuri se Coelhon uusin romaani. Mitähän Scarlett tekisi tässä tilanteessa?
c) Tällaiset tilanteet saavat ihmisen monien tunteiden ristipaineeseen. Palautanko rahan vai pidänkö sen itselläni? Toisin sanoen: tottelenko puhtaasti halujani vai moraalintajuani?
d) Köyhät kyykkyyn ja spurgut, ja sossupummit ja kaikki vitun hiihtäjät, ja ainakin kaikki kommarit ja natsit.

5. Mikä on suhteesi rakkauteen?

a) Voi, olen kirjoittanut siitä paljon riipaisevia tarinoita ja runoja, jotka vielä tullaan muistamaan satojen vuosien päästä, jolloin tyypit miettii, et kuka vitun Shakespeare, oliksese joka näytteli siinä ja siinä?
b) Tiedän monia laadukkaita rakkausromaaneja, suosittelenko jotain? Austen on tietysti klassikko, Brönte, Ahern, Roberts, Lawrence...
c) Rakkaus on monimutkainen asia: tutkijat kiistelevät yhä siitä, onko se pohjimmiltaan vain biologinen ilmiö ja liittyy suvunjatkamiseen. Seksuaalisuudesta voisin kertoa tarkemminkin, esimerkiksi... päläpälä Freud... päläpälä.
d) No on mulla muija kotona mut miten se liittyy tähän, aiotsä homo iskee sen?

Vastaukset:

Eniten a-vastauksia: Olet kirjoittamisen opiskelija.
Eniten b-vastauksia
: Olet yleisen kirjallisuustieteen opiskelija.
Eniten c-vastauksia
: Olet Freudin perseennuolija.
Eniten d-vastauksia
: Olet idiootti.

2 kommenttia: